Hogyan oldotta meg Virth Csaba az állománya hüvely- és méhelőesési problémáit Maxx Energy nyalótömbök segítségével?

Kalotai Zsuzsanna: Virth Csabával beszélgettem a Maxx Energy nyalótömb használatával kapcsolatos tapasztalatairól. Kedves Csaba, mondana néhány szót a gazdálkodásukról és a Maxx Energy nyalótömb etetésével kapcsolatos tapasztalatairól?

Virth Csaba: Családunk 2014 óta foglalkozik juhtenyésztéssel. Homokszentgyörgy, ahol élünk, nem a legjobb termőhelyi adottságokkal rendelkezik. Az évek során több mezőgazdasági terület került a tulajdonunkba, melyet szerettünk volna a legoptimálisabban, környezetkímélő módon hasznosítani. Így döntöttünk a legeltetéses juhtenyésztés mellett. Családom nagyon szereti az állatokat, alapvetően mindig is falun élő emberek voltunk. Az állomány első egyedeit hobbi céllal tartottuk. Nagyon megkedveltük őket és úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk nagyobb létszámmal gazdaságossá tenni ezt a tevékenységet. Kiválasztottuk azt a fajtát, amely számunkra a legmegfelelőbbnek tűnt, ez a Suffolk, melyből a törzstenyészetünk is van.

Évente egyszer, októberben űzetünk. Jelenleg 100 anyából álló nyájunk van, ebből 27 a törzsállat. A Maxx Energy nyalótömböt már második éve tettük az anyák elé űzetés előtt 2-3 héttel, amit az űzetés első két hetéig fogyasztanak, immáron a kosokkal együtt. Ez idő alatt az állatok 2-3 vödör energiatömböt nyalogatnak el.

A Suffolk fajtát 1,6-1,8 szaporaság jellemzi. Mi az elmúlt két évben nagyon jó szaporulatról számolhatunk be: 2, illetve 1,88 volt a ráta, és ez már a választási szaporulat! A törzsállatoknál idén 25 anyának született 48 báránya, ebből a választott 47 db (egy anyajuh ikerbárányainak egyikét nehézellés során elvesztettük). Az árutermelő állománynál az előző időszakok 1,3-as választási szaporulata 1,6-ra, az ikerellések aránya pedig 30-40%-kal nőtt a Maxx Energy nyalótömb használatának segítségével.

Ikerelléseknél különösen fontos, hogy már az ellés előtti hetekben megfelelő tápanyaghoz jusson az anya, viszont nagyobb mennyiségű takarmány felvételét a vehem mérete már nem tesz lehetővé az anya számára.

Ezért Csaba állatai az ellés előtti 3-4 hétben újból kapják a Maxx Energy nyalótömböt, mert a belőle könnyen felvehető energia, fehérje és mikroelemek nemcsak szép születési súlyú bárányokat, könnyebb ellést és jó tejtermelést eredményeznek, hanem a választott bárányok számára is hatással vannak – természetesen megfelelő gondosság mellett.

Mivel gyenge homoktalajon gazdálkodunk, ezért a szénában, fűben nincs elegendő mikro- és makroelem. Ezekből a hiányokból adódóan három évvel ezelőttig rengeteg súlyos probléma fordult elő: hüvely-, méhelőesés miatt sok anyát elvesztettünk. Amióta a Maxx Energy nyalótömböt etetjük, azóta nincs ellés körüli probléma, a bárányok erősebbek, jobb kondícióval születnek és nagyobb a súlygyarapodásuk is, az anyajuhokat sem viseli úgy meg a szoptatás időszaka.

Kalotai Zsuzsanna: Nagyon köszönöm, hogy megosztotta velem és olvasóinkkal a tapasztalatait és további sikeres gazdálkodást kívánok magam és az Animaxx-Prémium Kft. nevében!

Technológiai javaslat a nyalótömbök etetéséhez

Amikor nem etetjük a Maxx Energy nyalótömböt, akkor a hiányok megelőzése érdekében Supalyx Sheep vagy Supalyx Garlic nyalótömböt adjunk az állatoknak. Az állomány számára szükséges összes vitamin-, makro- és mikroelem bevitele és hatékony beépülése a leggazdaságosabban így oldható meg. Az űzetési idő alatti (vagy ellési idő alatti) napi vitamin és ásványianyag ellátás költségének tizenöt-huszadából megoldható a megelőzés ideje alatti vitamin és ásványianyag feltöltése az állatoknak.

Kíváncsi további, gyakorlati eredményeket bemutató cikkekre?

Szeretné megismerni a nyalótömböket és az alomport?

Válasszon az alábbi lehetőségek közül!