Alomkezelés gyakorlati tapasztalatai Sahara Dry alomkezelő por alkalmazásával

Vincze Gergő

BSC vegyészmérnök, juhtartó

IV. rész

Korábbi (I-es cikk, II-es cikk, III-as cikk) cikkekben beszámoltam telepünk magyar merino anyajuhok szaporulati és gazdasági mutatóiról az alkalmazott Maxx Energy és SUPAlyx Sheep nyalótömbök bevezetését követően. Ebben a cikkben szeretném összefoglalni a Sahara Dry alomkezelő porral kapcsolatos gyakorlati tapasztalataimat.

Külső paraziták elleni védekezés

Külső paraziták és az állat egészségi állapota miatt (irritálják az állatokat és betegségeket is terjesztenek) az alom minősége kiemelten fontos. A nedvesebb és hűvösebb időszakokban, amikor az állományt behajtjuk, sokkal gyakrabban kell almoznunk, hogy száraz legyen az állatok helye. Azt tapasztaltam, hogy ritkább almozásnál pl. több a légy, melyek mennyisége a hőmérséklet emelkedésével nő. A korábbi gyakorlat szerint évente minimum két alkalommal mindig változó összetételű, de rendkívül erős vegyszerekkel védekeztünk (hatóanyagok pl. diazinon, ivermektin) a paraziták ellen, de kevés sikerrel.

Előzetes tájékozódás után az alom kezelésére, szárazon tartására elkezdtem alkalmazni rendszeresen a Sahara Dry alomkezelő port. Már az első alkalommal érzékelhető volt, hogy a szagot erősen köti. Tapasztaltam, hogy 2-3 hét alkalmazás után átalakult a hodály klímája és megszűnt a párásság és minden szag. Ennek különösen örültem, mert néhány anyának volt légúti problémája (köhögés), ami elmúlt és a bárányok bepálása is teljesen megszűnt. A lábakon a szaru nem puhult fel, így a lábvégek is ellenállóbbak lettek.

A termék eukaliptusz illatú. A külső paraziták, a legyek és szúnyogok, tetvek stb. nem szeretik ennek a pornak az illatát és valószínűleg a sokkal szárazabb alom miatt is teljes mértékben eltűntek a telepről.

Ezt nehéz fényképpel dokumentálni, mert a semmit nehéz lefotózni. Az állataimra semmilyen más terméket nem alkalmazok már ilyen célból. Így nemcsak a parazita ellenes termékeket alkalmazását hagytam abba, hanem légy ellen sem kell semmilyen terméket alkalmaznom. Ezek is eltűntek.

Bakteriális elhullás kedvező alakulása

A telepen bakteriális okokból évente átlagosan 15%-os mikrobiológiai eredetű elhullásunk volt. Amióta a Sahara Dry alomkezelő port rendszerszerűen alkalmazom, ez az elhullás 0%-ra csökkent. Ez biztosan összefügg a paraziták elmaradásával (nem hordják állatról illetve a trágyáról az állatra a mikroorganizmusokat) és a száraz körülmények elérésével.

A Sahara Dry alomkezelő por alkalmazása

Korábban egy alkalommal, egy istállóba (300 nm) 2 körbálát juttattam ki. Hetente kétszer almozva (ez változott az időjárástól függően) ez havi szinten kb. 1000 kg szalmát jelentett istállónként. A Sahara Dry alomport úgy alkalmaztam, hogy trágyázás után a friss szalma előtt Sahara Dry-al beszórtam a padozatot vékony egyenletes rétegben.

Animaxx nyalótömb - vitamin fogyás

Erre került egy réteg szalma. A Sahara Dry alomkezelő porból heti két alkalommal 10 kg-ot szórtam egy istállóba (300 nm), ez havi 270 g/nm-t jelentett.

A Sahara Dry alomporral a szalma felhasználásom a harmadára csökkent. A szalma árából tudtam fedezni az alomkezelő por költségeit és pluszban megnyertem az időt, a külső parazita mentességet, nincs mikrobiológiai eredetű elhullásunk, és nincs se légy, se szag a telepen. Egy év alatt 60 bála nagyméretű kerek szalmabálát takarítottam meg (és rengeteg almozási időt).

Az alomport kézi szitával egyenletesen tudtam a felületre juttatni. A termék nem túl apró, ezért gyorsan kiülepszik a levegőből. A jól szórhatóság gyors ammónia és vízpára megkötést is eredményez.

Takarmánykiegészítő nyalótömbök juhoknak

Trágya, trágyakezelés és érés

A kialmozásnál előny volt, hogy sokkal kevesebb, de koncentráltabb és szagtalan almot kellett kitermelnünk és a legyek sem zavarták a kitermelési folyamatot. A munka sokkal gyorsabban lezajlott. A trágyát kupacokban halmoztuk, és szabad ég alatt tároltuk. Az első csapadék elég nedvességhez juttatta a trágyahalmokat, amelyekben a korábban megkezdődött érés felgyorsult, teljesen lezajlott és a kupacok tovább zsugorodtak. Ezzel a trágya kijuttatási költségeink is jelentősen estek, mert a kevesebb, de koncentráltabb trágyából kevesebbet kellett a földre kihordanunk.

Termőföldre gyakorolt hatás

Mivel a Sahara Dry alomporban semmilyen mesterséges anyag nincs, és magas százalékban tartalmaz kalcium karbonátot (tengeri), ezért a talaj kalcium szintjét emeli, savanyú talajok javítására és/vagy a talajok megfelelő kalcium szint tartására alkalmas.

Egy tonna Sahara Dry alomkezelő por kijuttatása a talajba a trágyával, megegyezik egy tonna finomra őrölt mészkővel, vagy két tonna lápi mésszel, amelyeket nem kellett külön megvennem a talajjavításhoz.

A Sahara Dry alompor 250-270%-os vízmegkötése miatt csapadék esetén megszívja magát és ezzel megakadályozva a talaj, vízzel történő kimosását. Szárazság esetén fokozatosan engedi ki a környező növények gyökeréhez a nedvességet. Tehát egy vízpufferként működik.

Mivel a Sahara Dry alomkezelő por teljes mértékben megkötötte az ammóniát és kénhidrogént (ez érezhető volt), valamint a vizeletet, így a nitrogén, kén és kálium tartalma az alomnak nőtt, ami később a növénytermesztésnél a növények fehérje szintézisénél lesz jelentős előny.

A Sahara Dry alomkezelő por használati eredményeinek összefoglalása

250 magyar merinó anyajuhot, 5 db magyar merinó fajtájú kossal és szaporulatával vizsgáltunk egy éven át. Azt vizsgáltuk, hogy milyen hatással van a Sahara Dry alomkezelő por alkalmazása a külső parazitákra, mikrobiológiai eredetű elhullásokra, bepállásokra, szalma felhasználásra, munkaigényre, a rovarokra és a szagra.

Együttes mutatók

Minden termelékenységet rontó paraméteren sikerült lényeges javulást elérnünk.

A gazdálkodást légy, rovar, szagmentesen és bepállások nélkül sikerül folytatni a Sahara Dry alomkezelő por alkalmazásával.

A Sahara Dry alomkezelő por alkalmazása különösen érdekes lehet azoknál a gazdatársaimnál, akiknél a munkaerő és utódlás, vagy a szag és légymentes környezet a probléma. A Sahara Dry alkalmazásával, sokkal kellemesebb környezetet lehet teremteni mind az állatok, mind az ember számára.

A nyugodtabb, stressz-mentes állatok jobban termelnek, jobb a takarmányhasznosulásuk, tömeggyarapodásuk, egészségesebb lesz az állomány.

Kíváncsi az előző cikkekre?

Szeretné megismerni a nyalótömböket és az alomport?

Válasszon az alábbi lehetőségek közül!