Lehet hatékonyabban?

Vincze Gergő

BSC vegyészmérnök, juhtartó

III. rész

Korábbi cikkeimben (I-es cikk, II-es cikk) beszámoltam róla, hogy a családi vállalkozásban átvett anyajuhaim egyes csoportjában (60 anyajuhhal) 80%-ról 173%-ra sikerült az elhullással korrigált szaporulati rátát javítanunk a Maxx Energy és Original valamint a SUPAlyx Sheep nyalótömbök és a Sahara Dry alompor alkalmazásával. Most a II-es csoport adatait (160 anya) és tapasztalatokat osztom meg az olvasókkal

Kettes csoport

A kettes csoport 160 vegyes korú magyar merino anyajuhokból áll, ennek a 57 %-a előhasú volt (első vemhes).  Vemhesítést merino kosokkal biztosítjuk. Amikor az anyák üresek voltak, MaXx Originalt kaptak általános feltöltődésre.

A kosokkal természetes üzekedést alkalmaztam, a kosokat az állományon 8 hétig rajta hagytam folyamatosan. Az ábrán jól látható, hogy a flushing időszakára az állománynak nem volt olyan nagy mértékű a MaXx Energy és MaXx Original fogyása, mint az Első csoport első ciklusában, mivel már eddigre az állatok szépen telítődtek már a Maxx Originállal (amit később SUPAlyx Sheep-re cseréltem a technológiában).

Animaxx nyalótömb - vitamin fogyás

A szaporulati mutatók javultak

Ennél a csoportnál az eredmények a következők:  A csoport azon részének, amelynek már volt ellése, ott az elhullással korrigált szaporulati ráta 105 % volt (ezt tekintettem kontrol csoportnak, hiszen a közel 60% előhasú anyának nem volt korábbi ellése). A magas arányú (majdnem kétharmad) első vemhes anyák ellenére az új elhullással korrigált szaporulati ráta 137%, amiben benne van a 6%-os elhullás is. Ez 30%-os szaporulati ráta növekedés a teljes csoportra. Ez a magas előhasú arány miatt (általában első ellésre alacsonyabb az ikervemhesek száma), bíztató eredménynek találom. Nagy öröm volt számomra, hogy 160 anyától 220 db bárányom lett, amiből a legjobb 35 db jerkét meghagytam és a többit értékesíteni tudtam és csak 9 bárányom pusztult el.

Takarmánykiegészítő nyalótömbök juhoknak

Bárányok tömege, vitalitása és termelékenységi mutatóink kedvező eredményei

MaXx Energy és a MaXx Original nyalótömb alkalmazása előtt a született bárányok gyakran nem tudtak elkezdeni szopni vagy az anya az iker bárányoknál az egyiket elutasította, mert nem volt elég teje, hogy felnevelje, emiatt gyakran kellett kézből etetni őket, ami sok kézi munkaerőt és időt igényelt. Ez a fenti nyalótöbök alkalmazása után megszűnt, mivel a bárányokat leválasztásig tejen tudjuk felnevelni. A született bárányok sokkal elevenebbek voltak és jó kezdeti tömeggel születtek.

A bárányok tömegének alakulása itt látahtó: Táblázat: bárányok születéskori tömege (kg/db)

Szaporulati ráta változása a juhoknál

Kontrol: csak nyalósót kaptak

Kezelt: nyalósó mellett MaXx Energy, MaXx Original és SUPAlyx Sheep nyalótömböt kaptak rendszerszerűen

A II. csoportnál a 105% x 3 kg –ról (3,15 kg bárány/anya bárány hozam), 137% x 4,3 kg-ra (5,89 kg bárány/anya bárány hozam) javult az új technológiával. Tekintettel a majdnem kétharmad arányú előhasú anyákra, ezt a számot nagyon bíztatónak tartom. Ez 87%-os termelékenység növekedést jelent (a 3,15 kg-nak a 187%-a 5,89 kg). Az első vemhességnél született bárányok száma és tömege alacsonyabb szokott lenni, mint a második vagy harmadik ellett anyáknál, ezért a következő jelentősen jobb mutatókat várok.

Összzefoglalás

160 darabos magyar merino anyajuh, merino kossal fedezett állomány mutatóit vizsgáltuk. Kontrol adatnak a korábbi mutatókat vettük. Kezelt adatnak pedig a folyamatos rendszerszerű MaXx Energy, Maxx Original, SUPAlyx Sheep nyalótömbök és Sahara Dry alompor bevezetésének hatását vizsgáltuk. Vizsgáltuk a szaporulati rátákat, problémás ellések alakulását, külső és belső parazita kontrolt, ketózis és acidózis jeleit és e miatti selejtezéseket, bakteriális elhullás mértékét, születési báránysúlyt, termelékenységet (kg bárány/anya/ ellés).

Legfontosabb összefoglaló táblázat:

Az alábbi táblázat kezelt állomány sora úgy értendő, hogy a kezelt állományban 57% első ellésű anya volt (a kontrol csoportot erőteljes szelekciónak vetettük alá és fiatal anyákat állítottunk be), A csoport létszám így nem változott. Az első ellésű anyák beállítása húzná lefelé a szaporulati rátát, mégis sikerült a szaporulati rátát jelentősen növelni.

Szaporulati ráta és termelékenység változás juhoknál

Amint az a táblázatból látható a szaporulati rátánk 30%-al nőtt egy ciklus alatt és az egy anyára jutó bárány tömeg 87%-al nőtt, köszönhetően a több ikerellések és az elléskori báránysúly növekedésének.

A gazdálkodást légy, rovar és szagmentesen sikerül folytatni a Sahara Dry alomkezelő por alkalmazásával. Ez érdekes lehet azoknál a gazda társaimnál, akiknél a munkaerő és utódlás a probléma. Sokkal kellemesebb környezetet lehet teremteni mind az állatok, mind az ember számára.

Kíváncsi az előző cikkekre?

Szeretné megismerni a nyalótömböket és az alomport?

Válasszon az alábbi lehetőségek közül!