Vincze Gergő

BSC vegyészmérnök, juhtartó

II. rész

Korábban beszámoltam róla (MJKSZ 22. időszakos tájékoztató 2017, 160-161 o.), hogy a családi vállalkozásban átvett anyajuhaim egyes csoportjában (60 anyajuhhal) 80%-ról 116,3%-ra sikerült az elhullással korrigált szaporulati rátát javítanunk a Maxx Energy és Original valamint a SUPAlyx Sheep takarmány kiegészítő nyalótömbök és a Sahara Dry alompor alkalmazásával egy ellési ciklus alatt. Most ugyanennek a csoportnak a második ellés után a takarmánykiegészítő nyalótömb fogyási adatait, azok szaporodásra gyakorolt jótékony hatásait és a juhállomány egészségi állapotára gyakorolt meglepő hatásait osztom meg. Valamint beszámolok a Sahara Dry alompor kellemes következményeiről is. Figyelemre méltó eredmények következnek.

Takarmánykiegészítő nyalótömbök juhoknak

Eredeti állomány (I-es csoport)

Első hónap takarmány kiegészítő nyalótömb fogyasztási adatai

Az anyák a MaXx Energy nyalótömbből 144 g/anya, MaXx Original nyalótömbből 86,5 g/anya mennyiséget fogyasztottak.

Második hónap takarmány kiegészítő nyalótömb fogyasztási adatai

A MaXx Energy-ből nyalótömbből 56,6 g/anya, MaXx Originalból nyalótömbből 42,45 g/anya mennyiségre csökkent a fogyasztás.

Ellésre felkészítés

A nyalótömbök kedvezően befolyásolták a szaporulati ráta, a tejhozam és a bárányok immunrendszerének alakulását.

Elléskor 116,3%-os elhullással korrigált szaporulati rátát kaptunk, ami közel 50%-os szaporulati ráta növekedést jelentett egy ciklus alatt. Az ellés utáni időszakban a leválasztásig adtam a MaXx Energy nyalótömböt. Ez azért szükséges, mert az ellés után még nem túl jó az étvágya az anyáknak az összeszűkült bendő miatt, de a tejtermelés gyorsan megindul és nő (ketózist el tudtam kerülni). Fontos, hogy bőven legyen jó minőségű tej már a kezdetekor, mert a születő bárányoknak nincs immunrendszere, és a környezeti mikroorganizmusokkal szemben csak a jó minőségű és bőséges anyatej védi meg őket. Ezért a MaXx Energy nyalótömböt állandóan alkalmazom az anyáknál takarmány kiegészítőként, vitamin és ásványianyag forrásként a leválasztásig.

Az ábrából az is jól látszik, hogy ahogy közeledtünk az elléshez, az anyák energia szükséglete folyamatosan nőtt. A növekvő vehem miatt, nem tudtak elegendő energiához, vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz jutni a takarmányból, amit a takarmányt kiegészítő MaXx Energy nyalótömb felvételével pótoltak.

A leválasztás után

A leválasztás után is adtam a takarmánykiegészítőt. Az anyáknak a Supalyx Sheep nyalótömböt tettem ki, a vitamin és ásványi anyagok pótlására Maxx Energy helyett. A Supalyx Sheep-ből 8.3 g/anya/nap is pótolni tudta a szükséges kiegészítéseket ebben az időszakban.

Felkészülés a vemhesítésre

A pihentetési időszak után a 60 db anyát 2 háremre szedtem és irányított űzetést alkalmaztam, a kosokat egy bizonyos óra számra hagyva az anyák között. A kosok a fedeztetés alatt szintén kaptak MaXx Energy nyalótömböt az abrak mellet az üzekedés alatt. Az anyáknak vemhesítés előtt 2 héttel és vemhesítés után szintén két hétig adtam Maxx Energy-t a minél magasabb számú pete beérése érdekében és a megtermékenyült peték jó beágyazódása érdekében.

A vemhesség első 4 hónapjában Supalyx Sheep nyalótömböt kaptak az anyák.

A vemhesség utolsó hónapjában és ellés utáni időszakban MaXx Energy-t és Supalyx Sheep-et (4:1 arány–ban) alkalmaztam.

Az eredmény: döbbenetes szaporulati ráta növekedés

Ekkor (a technológia alkalmazás kezdetétől ez a második ellési időszak) az elhullással korrigált szaporulati ráta 173% lett. Ez az előző elléshez képest szintén közel 50%-os szaporulati ráta javulást jelent. Az eredeti technológiához képest pedig két ellés után 216%-os növekedést (80%-ról 173%-ra) értünk el. A csoportban 2 db négyes iker, 4 db hármas iker is született. Az elhullás 13%-os volt, a szokatlan májusi forróságot néhány anyajuh nem tudta átvészelni és korai ellések történtek.

Meglepő eredmény: belső paraziták elleni védekezés gyógyszerezés nélkül

Korábban évente minimum két alkalommal, de ahogy szükséges volt, parazita ellenes termékeket használtunk törekedve a hatóanyagok változtatására (pl. hatóanyagok ivermektin, albendazol). Ez a gyakorlat nem volt eredményes, mert nem szűntette meg az okokat, csak a következmények utólagos megszűntetését célozta. Sajnos az egyik parazita sikeres gyérítése a másik parazita fejlődéséhez vezetett és véget nem érő volt a küzdelem. Évente kb. 160.000 Ft költséget jelentett a kezelés. Parazita miatti elhullásunk 15 db (6 %) volt kb. évente.

A MaXx Energy és SUPAlyx Sheep nyalótömbök rendszerszerű, takarmánykiegészítőként történő alkalmazásával az állatok immunrendszere úgy megerősödött, hogy több, mint egy éve már NEM ALKALMAZOK semmilyen parazita ellenes terméket és egészségesek az állataim.

A bárányok vitalitása javult, a tejhozam drasztikusan emelkedett, termelékenységi mutatóink erőteljes növekedésnek indultak

MaXx Energy nyalótömb alkalmazása előtt a született bárányok gyakran nem tudtak elkezdeni szopni vagy az anya az iker bárányoknál az egyiket elutasította, mert nem volt elég teje, hogy felnevelje, emiatt gyakran kellett kézből etetni őket, ami sok kézi munkaerőt és időt igényelt.

Ez a MaXx Energy nyalótömbök alkalmazása után megszűnt, mivel a bárányokat leválasztásig tejen tudjuk felnevelni. A született bárányok sokkal elevenebbek és jó kezdeti tömeggel születtek.

A bárányok tömegének alakulása itt látható. Táblázat: bárányok születéskori tömege (kg/db)

Kontrol: csak nyalósót kaptak

Kezelt: nyalósó mellett MaXx Energy, MaXx Original és SUPAlyx Sheep nyalótömböt kaptak rendszer szerűen

Jól látható, hogy a drasztikus ikerellés növekedés valamivel alacsonyabb egyedi tömeget eredményezett, de egy anyára vetítve 80% x 4 kg-ról (átlagos 3,2 kg bárány/anya bárány hozam), 173% x 3,5 kg-ra (6,1 kg bárány/anya bárány hozamra) nőtt a termelékenységünk, ami ugyanannyi idő alatt 90%-os termelékenység növekedést jelent.

Összefoglalás

60 anyát számláló magyar merino anyajuh merino kossal fedezett állományt (I-es csoport) mutatóit viszgáltuk. Kontrol adatnak a korábbi mutatókat vettük. Kezelt adatnak pedig a folyamatos rendszerszerű MaXx Energy, Maxx Original, SUPAlyx Sheep nyalótömbök és Sahara Dry alompor bevezetésének hatását vizsgáltuk. Vizsgáltuk a szaporulati rátákat, problémás ellések alakulását, külső és belső parazita kontrolt, ketózis és acidózis jeleit és e miatti selejtezéseket, bakteriális elhullás mértékét, születési báránysúlyt, termelékenységet (kg bárány/anya/ellés).

A gazdálkodást légy, rovar, külső parazita és szagmentesen sikerül folytatni a Sahara Dry alomkezelő por alkalmazásával.

Ez érdekes lehet azoknál a gazdatársaimnál, akiknél a munkaerő és utódlás a probléma. Sokkal kellemesebb környezetet lehet teremteni mind az állatok, mind az ember számára.

Összességében elmondható, hogy az Animaxx takarmánykiegészítő nyalótömbök és a Sahara Dry alompor használatával már az első ellési időszak után is jelentősen növekedett a termelékenységünk, a második ellési időszak után pedig egyenesen megdöbbentőek az eredmények.

Kíváncsi az első cikkre?

Szeretné megismerni a nyalótömböket és az alomport?

Válasszon az alábbi lehetőségek közül!

Érdekli, hogyan lehetne az Ön gazdaságában is alkalmazni a fenti rendszert?

Töltse ki az igénybekérő űrlapot az alábbi gombra kattintva! Személyre szabott ajánlatot küldünk Önnek és válaszolunk minden felmerülő kérdésre!