A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség által elismert juh bemutató mintatelep tulajdonosát, Kasza Sándort látogattuk meg Dormándon.

Kasza Sándor 7. generációs juhász családból származik. Mint elmondta, a „juhászkodást” csak akkor érdemes elkezdeni, ha már a takarmányozást, a technikai – és szakmai hátteret tudjuk biztosítani. Figyelembe kell venni az elmúlt 50-100 év változásait, és korszerűsíteni kell.

1-1 elléskor 900 db állatról gondoskodnak, így rendkívül fontos az állatok egészsége, a hiánybetegségek megelőzőse.

– Kedves Sándor!  Hogyan találkozott a Maxx állati takarmány kiegészítő nyalótömbökkel?

Az Animal Hygiene Kft. Ecolab referenciatelepe vagyunk, ők ajánlották 2 évvel ezelőtt a juhok részére a Maxx vitamin- és ásványi anyag tartalmú tömböket, amelyeket azóta is használunk az Animaxx-Prémium Kft-től.

– Milyen időszakban és melyik fajta tömb kerül a juhok elé?

Amikor hiányos a legelő, a hiánybetegségek megelőzésére a Maxx Original tömböt teszem eléjük valamint fedeztetés előtt. A vemhesség 5. hónapjában Maxx Energy-re váltok és az elletés alatt, illetve utána egy hónapig ezt kapják.

– Milyen előnyöket tapasztalt a Maxx tömbök etetése kapcsán?

300 birka 1 nap alatt 22,5 kg-os tömböt fogyaszt el. 1 hónap után csökkenést tapasztaltam a felhasználásban. Előnye, hogy a vivőanyagát szeretik, gyorsan pótlódik a hiány. Számunkra fontos a megelőzés, mivel az anyák étvágya csökken a vehem növekedésével, nőhet a szétcsúszás kockázata is. Az Energy tömb biztosítja az energiát az anyajuhoknál, hiszen az ikerellések aránya nálam 180% feletti. A bárányok súlya nő ( 2kg-ról 4 kg-ra), súlyelőnyüket megtartják, így 1,5-2 hét időt nyerünk.

– Minden látogatót ilyen szeretettel fogad, mint bennünket?

Egyik célkitűzésem a magyar juh népszerűsítése, így mindenkit barátságosan fogadok. Folyamatos látogatók érkeznek Hollandiából, agráregyetemekről, utazási irodáktól.

– Köszönjük a baráti fogadtatást, a beszámolót, és további sok sikert és egészséget kívánunk a családi vállalkozáshoz!