Egy fiatal vállalkozót és juhgazdaságát szeretnénk bemutatni a Mátra északi lábánál fekvő Bodonyból, Vincze Gergőt.

– Kedves Gergő! Beszélnél kicsit magadról és a bodonyi gazdaságról?

Külföldi tapasztalataimmal kezdeném, amely 2013-ra nyúlik vissza.

Egy évet egy észak-dakotai farmon töltöttem az USA-ban, ahol növénytermesztéssel foglalkoztunk.

Ezt követően a minnesotai egyetemen részt vettem  egy fél éves kurzuson.

2015 márciustól karácsonyig egy ausztráliai farmon dolgoztam, ahol 3500 HA földön gazdálkodtunk és 5000 juhért voltam felelős.

2016-ban jöttem haza és átvettem az akkor már csőd szélén álló családi gazdaságot, amihez 250 db anyajuh tartozott. Abban az évben mi nem használtunk semmilyen Animal- Hygiene és Animaxx-Prémium Kft által forgalmazott terméket.

Ebben az évben a szaporulati ráta 80 %-os volt és nagyon sok meddő anyajuh, amely komoly bevétel kiesést jelentett. Ezen felül hizlalás során 15 – 20 % volt az elhullási arányunk két fontosabb betegség miatt: 1. kokcidiózis, 2. enterotoxemia, ami további pénzkiesést jelentett. A hodályainkban sokszor bajt okozott a magas ammónia- koncentráció, légúti megbetegedést okozva. Az anyajuhok többségének kondíciója rohamosan leromlott a bárány nevelés időszakában, ami a ketózissal járt együtt. Ezen anyákat másfél hónapig takarmányoztuk, hogy felvehesse a kost. Tavaly sokat küszködtünk a sántasággal is

– Miben találtad meg a megoldást a fent említett problémákra?

Újsághirdetésben láttam az Animal-Hygiene Kft. Inciproop-Hoof lábfertőtlenítő termékét,  és úgy gondoltam kipróbálom. A területi képviselő személyes látogatása során beszélt a Maxx energia-, vitamin-, és ásványi anyag nyalótömbök fontosságáról, a termelésre ható pozitív hatásáról, valamint a Sahara Dry alomporról.

– Beszámolnál az eddigi tapasztalataidról?

Meggyőződésem, hogy a hatékony termelés, a szaporodásbiológia javulása érdekében fontos pótolni a vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, mert sajnos a hazai legelők ezt nem teszik lehetővé. 2017 tavaszán vettem fel a kapcsolatot Kovácsné Váradi Mónika képviselővel, azóta használom a Maxx nyalótömböket, a Sahara Dry alomport. A féléves használat alatt már jelentős különbség tapasztalható. Az alompor használatával elértük, hogy az ammónia koncentráció minimális legyen, ezzel biztosítva az állatoknak tiszta, száraz és légymentes környezetet, az állatok számára is nagyon fontos komfort érzetet.

A bárányhizlalás alatt folyamatosan használtuk az alomport, eredményeként nem volt elhullásunk a fent említett betegségektől, mivel a Sahara Dry tökéletesen fertőtlenítette az almot, megakadályozva a kórokozók elszaporodását. Használatával kevesebb szalma is fogyott. Nyugodtan mondhatom, hogy a Sahara Dry alompor többszörösen visszahozta az árát.

Ahogy említettem két fajta vitamin nyalótömböt használok: Maxx Energy-t és a Maxx Original-t. Az Energy-t a vemhesség utolsó hónapjában, és ellés utáni 42 napig használom, ezzel kielégítve az anya hirtelen megnövekedett energiaszükségletét. Az Original-t pedig a többi időszakban, folyamatosan biztosítva a vitaminokat és nyomelemeket az állomány számára.

Eddigi tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy soha nem volt még ilyen jó kondícióban lévő állományunk. Az Energy használatával pedig az anyajuhok kondíciója nem romlott le az ellést követően, bárányválasztás után szinte azonnal mehetnek újbóli fedeztetésre. Így hamarabb lesz bárány, ami korábbi bevételt jelent és megtakarítok rengeteg takarmányt, így pénzt is, mivel az anyajuh kondícíóját nem kell javítanom.

Kiváncsian várom, hogy milyen további tapasztalataim lesznek, de ahogy látom csak jók. Az állatainkkal törődnünk kell, hiszen ők hozzák a bevételt, tehát meg kell adni nekik a maximumot, hogy cserébe ők is maximálisan teljesíthessenek.

– Beszámolnál az eddigi tapasztalataidról?

Egyik célom a szaporulati ráta növelése, melyet mostanra sikerült feltornázni az említett 80 %-ról 116,3 %-ra.

Árutermelő juhokkal foglalkoztunk eddig, de szeretnék törzstenyésztésbe fogni. A kosokat Sebők Mihálytól, korábban  Kasza Sándortól vásároltuk.

Növénytermesztéssel is foglalkozom, a takarmányt magam állítom elő.

– Gergő, nagyon köszönjük a beszámolót, és figyelemmel szeretnénk követni az állomány fejlődését. Sok sikert a folytatáshoz!